CV Babeth van Loo

English:

Film & TV Director, producer and Media-artist, studied Social Sculpture with Prof. Joseph Beuys at the academy in Düsseldorf, Germany and continued her Film study in the United States with a Masters Degree at the San Francisco Art Institute in 1977.

In 1980 she founded ‘Film Art Productions Amsterdam’ and directed/produced about 40 films and video projects (several with Joseph Beuys). Her work has been shown worldwide: 
PBS, USA; NHK, Japan; WDR Germany; Antenne 2, France; and for the Dutch television stations: VPRO, IKON and EO Television.

She is one of the professors of the Free International University, F.I.U. Amsterdam and is cofounder and board member of the FIUWAC (Free International University World Art Collection) since 1999.

1994 – 2001 Babeth worked as producer and personal assistant for filmmaker Johan van der Keuken.

From 2000-2013 Babeth was Programming Director for the Buddhist Broadcasting Foundation (BOS).

Dutch:

Babeth VanLoo (Nederland, 1948)

Babeth VanLoo kreeg een Masters in Film & Fine Arts van het San Francisco Art Institute, USA in 1977. Tussen 1977 en 1986 heeft ze als kunstenaar en filmmaker internationaal succes geboekt met filmprojecten gemaakt met en over haar leraar Joseph Beuys en regisseerde films op het gebied van kunst, muziek en spiritualiteit. Haar programma’s zijn vertoond in Duitsland, Amerika, Engeland, Japan en Nederland. Haar film-installaties en nieuwe mediaprojecten zijn wereldwijd getoond en zijn opgenomen in collecties van onder andere Musee Beaubourg in Parijs; Donnell Library, New York; Sammlung Neue Galerie Berlijn; Museum Bonn en EYE filmmuseum, Amsterdam.

Haar werk wordt gedistribueerd door Canyon Cinema in San Francisco, het Inter Media Art Institute in Düsseldorf en door Film Art Amsterdam.

Babeth VanLoo doceerde film van 1977 tot 1980 aan het San Francisco Art Institute en van 1981 tot 2000 in Europese culturele instellingen. Van 1977 tot 1987 werkte ze als curator en cultureel entrepreneur met Holland Experimental Film en het One World Poetry Festival in Amsterdam en San Francisco.

Met haar productie maatschappij Film Art Amsterdam heeft ze tv-producties geregisseerd, die zijn uitgezonden door onder andere de VPRO, EO en IKON. In 1991 co-produceerde en regisseerde ze de bekroonde PBS documentaire ‘Haïti: Killing The Dream’ en projecten met Noam Chomsky. Van 1998 tot 2000 was ze adviseur en commissielid voor de ontwikkeling van CyberCinema bij het European Film Centrum Babelsberg & de Europese Unie. Daarnaast was ze lid van de Amnesty International Film Festival selectiecommissie. Van 1982 tot 2000 was ze docent aan de Vrije Akademie en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, de kunstakademie Arnhem en DasArts in Amsterdam. Van 1994 tot 2001 werkte Babeth als producer en PA van Johan van der Keuken. In 1994-95 werd zij benoemd tot Professor Film aan de Akademie Münster in Duitsland.

Van 2000 tot 2013 was ze medeoprichter en Programmadirecteur van de BOS, de Boeddhistische Omroep Stichting, de eerste omroep ter wereld die zich baseerde op boeddhistisch inzicht. Sinds 2005 is zij oprichter en directeur van het jaarlijks in EYE, Amsterdam gehouden Buddhist Film Festival Europe BFFE-.

In maart 2013 ontving ze in Thailand de ‘Outstanding Woman in Buddhism Award 2013’ van de United Nations Women’s commissie, volgens het comité heeft ze op een creatieve manier het verschil gemaakt in de wereld door haar inzet voor vrede en diversiteit.

In 2016 werd Babeth van Loo voorzitter van de oudste kunstenvereniging in Nederland, ARTI ET AMICITIAE.