Voor twintig personen:
1. Daikon, wakame, tamari boullion
1 daikon of rettich in fijne reepjes snijden
5 gram instant wakame vlokken
1/4 selderijknol, in stukken snijden
1 stuk kombu zeewier van ongeveer 10 cm
5 liter water
50 ml tamari
10 gram gember, fijn raspen
zeezout toevoegen naar smaak
a) Breng het water met de kombu en selderij aan de kook en laat alles op een lage vlam 30 min. trekken
b) Haal de kombu en selderij uit de bouillon en bewaar beide voor gebruik in een ander gerecht
c) Voeg de instant wakame en de reepjes daikon toe aan de boullion
d) Laat de bouillon nog 5 min. op laag vuur trekken, voeg dan de tamari toe, knijp de geraspe gember in de hand uit boven de pan en voeg zeezout naar smaak toe
2. Pakora’s met pompoen, uien, peterseliewortel en aardappel
500 gram kikkererwtenbloem, ofwel Indiase proteïnerijke ‘gram flower’ van kikkererwten
1 theelepel kurkumapoeder, 2 theelepels koriander poeder, 1/2 theelepel kaneelpoeder, 1/2 theelepel fijn gestampte zwarte peper, 3 theelepels zout
2 liter rijstolie
500 gram pompoen, 500 gram uien, 250 gram peterseliewortel en 250 gram gekookte aardappel
1) Snijd alle groenten in blokjes
2) Zet een pan met de 2 liter rijstolie op een laag vuur
3) Zeef de kikkererwtenbloem in een kom, voeg de kurkuma, koriander, kaneel, zwarte peper en zeezout toe en meng alles goed met een garde tot een glad beslag
4) Verhit de rijstolie tot 180 graden en meng de groenten voorzichtig door het beslag. Schep een eetlepel van het beslag met groenten en laat die hoeveelheid langzaam in de hete olie glijden. Herhaal tot 6 eetlepels beslag in de hete olie pruttelen. De pakora’s zijn klaar, als ze boven komen drijven en goudbruin geworden zijn. Schep elke pakora met een schuimspaan uit de olie en laat ze afdruipen op een platte schaal met een laag keukenpapier.
3. Appel, mint chutney
3 appels, geschild en ontdaan van het klokhuis, fijn raspen
1 takje munt heel fijn snijden
1 citroen uitpersen
1 snuifje zeezout
1) Giet het citroensap in een kom
2) Voeg de geraspte appel toe
3) Voeg de gesneden munt toe
4) Voeg een snuifje zeezout toe en meng alles goed door elkaar.
4. Biologische pandan rijst met biologische gierst
500 gram biologische pandan rijst
500 gram biologische gierst
1) Meng de rijst en gierst in een pan en was ze tot het water helder is
2) Voeg een dubbele hoeveelheid water aan de granen toe, breng dat aan de kook, zet de vlam op klein en kook tot het water door de granen is opgenomen.